Čo všetko má virtuálna asistentka vedieť?

Dostala 😱znepokojenú správu po (fakt perfektnej) prednáške „Základy účtovníctva pre VA“.

VA: „Niki, naozaj sa od VA vyžaduje, aby mala prehľad a dokázala svojmu klientovi poradiť ohľadom účtovníctva či formy podnikania?

❌NIE. Nevyžaduje. Nenechajte sa rozhodiť. Je to uhol pohľadu.

Ako VA pracujem piaty rok a nikomu som nevstupovala do jeho rozhodnutí ohľadom formy podnikania ani ako optimalizovať výdavky ani nič podobné… pretože som sa zameriavala na inú pracovnú oblasť, kt. som klientom poskytovala na asistentskej úrovni.

💁‍♀️Svoje vedomosti som prioritne rozvíjala v týchto oblastiach:

– komunikačné procesy,

– tímové procesy,

– pracovná efektivita a osobná produktivita,

– automatizácia predaja digitálnych produktov,

– stratégia sociálnych sietí,

– tvorba videí,

– plánovanie kampaní,

– tvorba funnelov.

… a presne o tom to je. Vďaka tomu, že sa pohybujem v tejto časti online biznisu, dokážem z role VA nasmerovať, povedať, čo funguje a čo z mojej skúsenosti je nesprávna voľba. Ale za finálne rozhodnutie nesie zodpovednosť klient. Ja som zodpovedná za funkčné nastavenie podľa jeho predstáv.

💁‍♀Nie je možné, aby sme všetci vedeli všetko, nie sme umelá inteligencia 😅. Poznám niekoľko VA, kt. zameriavajú svoje služby primárne na administratívu, majú v nej prehľad, rozumejú jej a tiež dokážu klienta nasmerovať v brandži, kt. je im blízka. Bolo by odveci, keby začali klientovi hovoriť, ako má vyzerať jeho publikačný plán, ak s tým proste reálne nepracujú.

☝️To ale neznamená, že VA môže zastúpiť rolu účtovníka, marketingového stratéga, digitálnu agentúru, PR manažéra… môže sa vzdelávať a časom poskytovať služby ako expert v oblastiach vyššie, ale v mojom ponímaní toto už nie je VA.

☝️Zároveň to ale neznamená, že virtuálne asistentky o formách podnikania či atribútoch faktúr nemajú mať ani páru a, nedajbože, začnú svoje služby poskytovať „načierno“.

Je zodpovednosťou a profesionalitou VA mať zabezpečené svoje podnikanie a rozumieť základom účtovníctva pre potreby svojho fungovania, tiež aj mať po ruke experta, kt. dokáže správne nasmerovať.

A presne o tom bola prednáška o základoch účtovníctva od Martin Huňady, aby sa VA zorientovali a zvážili, aká forma podnikania je pre ich fungovanie najvhodnejšia a prečo.

💡Preto, ak máte náš kurz a nestihli ste, choďte si pozrieť hodnotnú prednášku, (je uložená v 3. module). A keď sa náhodou nebudete chytať (ako ja 😅) budete presne vedieť, za kým ísť.

Viac info o kurze pre VA: https://virtualneasistentky.eu/…/kurzy-pre-zacinajuce…/

P.S.: S Martinom určite plánujeme aj ďalšie užitočné školenia zamerané na prácu VA, preto ak vnímate, že by ste sa v niektorej téme potrebovali dovzdelať, dajte nám vedieť:).